Запазиха античен басейн на 2000 години! Свищов чака обещания и платен от Генчев и Шайката…

#
24 Aug 2021 1097

Днес приключи теренната консервация на останките от римската вила западно от лагера на Първи италийски легион. Това съобщи за Актуално Свищов д-р Марин Маринов, уредник отдел „Археология” при ИМ-Свищов.

Консервацията е предвидена в спечелилия финансиране от Министерството на културата проект на ГИМ – Свищов за разкопките на обекта, които се проведоха от 23 юни до 28 юли 2021 г. и бяха проведени от свищовския археолог. Със защитен разтвор бяха напръскани колонките от тухли в северозападния ъгъл на вилата. Колонките са останки от нейното подово отопление (хипокауст) и третирането им с този разтвор ще ги предпази от неблагоприятни атмосферни условия.

Консервиран беше и откритият басейн във вътрешния двор на вилата /Бел. на ред. Единствения към този момент на територията на Свищов – 2000 години след Христа. При мъдрото управление на кмета Генчев, печално известен в национален мащаб като Генчо Хазарта и неговата Шайка/. Настилката на дъното на басейна от наредени в „рибя кост“ (опус спикатум) правоъгълни тухлички беше напръскана с хидрофобен разтвор. Беше направено ново защитно покритие, което да предпазва настилката и стените на басейна. Консервацията беше извършена от специалистите Руен Хаджиниколов, реставратор в РИМ – Велико Търново, и Боян Байчев.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.