Уникална апликация от разцвета на Рим откри в Нове екипа на д-р Марин Маринов

#
20 Jul 2021 286

61 години римския военен лагер и античен град Нове продължава да открива тайните си, видя Актуално Свищов. Първото почти сензационно откритие за сезон 2021 година е дело на екипа на свищовския археолог д-р Марин Маринов, уредник на отдел „Археология” при Исторически музей – Свищов.

Уникална апликация от бронз бе открита в края на проучванията на свищовския Индиана Джоунс. Откривател на накита от 1 първи век след Христа е 46-годишният Георги, пожарникар по професия, който 10-то лято работи на разкопките край Свищов.

„Интересните открития в Нове не спират. Рядко срещана бронзова апликация във формата на орел с разперени криле бе открита при проучването на вилата западно от крепостните стени на лагера на Първи италийски легион”, разказа за Актуално Свищов д-р Маринов.

Апликацията е украшение за войнишки колан и най-вероятно е принадлежала на някой от офицерите на легиона. По време на дългогодишните проучвания на Нове са открити редица изображения на орли, изработени от камък и бронз, но досега подобни на тази апликация не са намирани, уточнява свищовският археолог.

За римляните орелът е свещената птица на техния върховен бог Юпитер – бог на гръмотевиците и победоносните войни, и покровител на римските императори през епохата на Принципата и на Тетрархията. „Затова не е случайно, а напълно логично на територията на Нове, където през римската епоха служат между пет и шест хиляди римски легионери, да се откриват артефакти, изобразяващи орел и символизиращи могъществото на Римската империя и нейната армия”, коментира още д-р Марин Маринов.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.