Отново студенти доброволци на първа линия срещу К-19 в болницата

#
24 Aug 2021 1133

Четирима студенти по медицина обезпечават с кадри отделението за лечение на болни от К-19 в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович”. Половината от тях са втори, а останалите четвърти курс от следването си, поясни управителят на здравното заведение Илиян Венков пред вестник „Борба”. Венков подчерта, че засега не се очертава недостиг на персонал.

„Беше много трудно в миналите COVID вълни, загубихме пациенти и лекари, но за момента болницата е обезпечена с медицински персонал. Имаме и медицински сестри, а студентите доброволци, които отново са ни в помощ, са изключително отзивчиви“, коментира управителят.

По думите му клиничната картина в момента е доста по-лека в сравнение с предишните периоди и преобладават пациенти в неусложнено състояние, от които много оздравели и изписани.

„От 6 до 8 дни е продължителността на престоя в болницата. Във всеки момент сме готови да увеличим леглата от 25 на 50, което ще означава, че 51 процента от капацитета на места в клиниката ще бъде за лечение на COVID пациенти“, уточни той.

Венков допълни, че екипът има горчив опит с пациентите, при които настъпват усложнения, изискващи интензивни грижи, но подчерта, че в МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ няма възможност за разкриване на реанимация за инфектирани. Тежките случаи и занапред ще се изпращат във Велико Търново или Плевен.

Актуално Свищов припомня, че по рано днес РЗИ - Велико Търново отчете, че в Свищов 31 души са на лечение в болницата, а 68 на домашно. Цялата област Велико Търново е поставена в червената зона по разпространение на К-19.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.