Откриха STEM + Business кабинет в Търговската гимназия

#
29 Jun 2021 362

Интерактивен кабинет за обучение Директорът на Търговската гимназия Румяна Иванова сряза тържествено лентата и символично пожела да върви по вода работата в новия кабинет, съобщиха от най-старата българска професионална гимназия. На кратката церемония присъстваха Емил Перушанов – основен спонсор на Центъра (виртуално от Англия), проф. д-р Красимир Шишманов – ръководител на катедра „Бизнес информатика“ в СА „Д. А. Ценов“ и Гергана Живкова – ИТ специалист, управител на фирма „Алма Сист“ ООД – представител на работодателите-партньори на училището.

Стаята за креативни дигитални създатели е плод на работата на екип от учители в състав: Юлия Величкова, Диана Илиева-Атанасова, Цветелин Борисов и д-р Теодора Спасова, подкрепени от училищното ръководство. Реализацията на Центъра е по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“, където Търговската гимназия бе класирана в категорията „малък проект“ за училища с до 300 ученици и получи възможност да използва целево сумата от 50 000 лв., включително 10% лично участие под формата на дарен труд на екипа и спонсорство.

Идеята на проекта е озаглавена „STEMB – STEM + Business“, защото това е основната цел на цялото обучение в Търговската гимназия – подготовка на учениците за самостоятелен бизнес и възпитаване на бъдещото поколение предприемачи. До момента те създаваха динамични интернет сайтове по поръчка; изготвяха идеи за рекламни материали, включително такива за 3D принтер и гравиране върху дърво. Работата включваше също и „обучаване“ на чатботове с изкуствен интелект, които да отговарят на разнообразните въпроси на посетителите на уебсайта на гимназията и този за приема на нови ученици. Изготвено бе едно цялостно интегрирано задание, обхващащо множество учебни предмети от професионалната подготовка, което синтезира всички дейности по създаване, моделиране и поддържане на клиентски сайт. Това даде възможност на младите хора да придобият по-комплексен поглед върху работата и да систематизират знанията и уменията си. Учениците работят и към момента по две конкретни задания – официален сайт на ОФК „Академик“ и „Три глътки за третата възраст“. Чрез проектно-базирано обучение те получават възможност да прилагат знания и професионален опит в реална, модерна и иновативна среда, както и да формират компетенции за създаване и управление на собствен бизнес.

Проектът нямаше да бъде същият без неоценимата помощ на Емил Перушанов - управител на Top Removals Ltd - гр. Лафтън, Великобритания и член на УС на ОФК „Академик“ – Свищов, който е партньор по проекта и основен спонсор, подкрепил учениците с еднократни стипендии на обща стойност 3600 лв. Благодарим му от сърце за щедрото дарение!

В новия кабинет могат да се видят модерен интериор, мебелировка от модулни работни маси и столове, офис-шкафове, стойки за дрехи,  въртяща се бяла дъска, лаптопи с възможност за общо зареждане през т. нар. транспортно решение, професионален 3D принтер със софтуер и гравираща глава, 65“ TV  на стойка, професионална уеб камера със стабилизираща стойка, А3 и А4 принтери, графични таблети, аудио система, както и закупените 3 чатботове за работа с изкуствен интелект, вече вградени в училищния сайт.

Проф. д-р Красимир Шишманов изрази своето възхищение от свършената в Центъра работа и изрази желание за продължаващи инициативи в сътрудничеството на двете институции.


 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.