Министър: Държавата е дала 1,5 млн. на Свищов, защо не сте заделили пари за бедстващото село Совата?

#
20 Aug 2021 3328

За четири години, в периода 2017 – 2021 година, община Свищов е получила 1,5 милиона лева за ремонт на водопроводи. Това стана ясно днес по време на парламентарния контрол в залата на 46-то Народно събрание. Информацията бе изнесена от Виолета Комитова, министър на регионалното развитие и благоустройството в отговор на въпрос на народния представител Христо Дочев от ИТН. Той попита как ще бъде решено бедственото положение в село Совата, където хората нямат вода за пиени и елементарни битови нужди.

Проблемът е дългогодишен, коментира от парламентарната трибуна министър Комитова. Само от началото на годината има над 30 аварии, което е причина за липсата на вода. Министърът посочи и няколко ваиранта за решаването му. Първият, ВиК „Йовковци” да направи ремонт, но това ще доведе до поскъпване цената на водата. Вторият вариант, да се търсят пари по европрограмите, но във времето решаването на проблема ще се проточи. Третият вариант, е управата на община Свищов да финансира начинанието и да осигури нормални условия за живот на хората в населеното място.

Два водоизточника има село Совата. При първият трябва да се ремонтира водопровод с дължина от 19 километра. При вторият водоизточник е нужно ремонт на 1,5 /един километър и половина/ водопровод, коментира още от трибуната министър Виолета Комитова. Тя изрази учудването си, че въобще се поставя и съществува подобен проблем, защото управата на Свищов е получила през последните четири години 1,5 милиона лева за водни ремонти. „Защо не са предвидени пари за Совата?”, реторично попита министър Комитова.

Актуално Свищов припомня, че жителите на село Совата от три седмици блокират ежедневно пътя Свищов – Велико Търново с цел да им се обърне внимание и реши проблема с водата. От 7 август със заповед на кмета Генчев, печално известен като Генчо Хазарта, селото е в бедствено положение. Преди седмица от общината бодро рапортуваха, че ще доставят 1500 литра минерална вода за питейни нужди.

Снимка: интернет

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.