Минеков: Обучени спецполицаи ще пазят археологическите находки

#
21 Aug 2021 305

Специализиран полицейски състав ще се грижи за охраната на културно-историческото ни наследство. Това съобщи в Нова Загора служебният министър на културата Велислав Минеков.

В момента специализираната структура е в процес на изграждане, като ще следи не само за иманярски набези, но и за опазването на архитектурното ни наследство.

Специалните полицаи ще минат обучителни курсове по антична история, антична металургия и много други. „Те ще пазят всичко, дори недвижимо културно наследство, дори и сгради“, коментира Минеков, цитиран от bTV.

Той коментира и тракийската могила в новозагорското село Караново, в която бяха открити ценни артефакти и стана обект на иманярски набези. Минеков каза, че видяното го е натъжило дълбоко. Според него прозрачната покривна конструкция е компрометирана и до края на годината ще бъде заменена с нова.

„Вината за състоянието на могилата е разпръсната между няколко институции“, каза Минеков и допълни, че към момента има спор дори и за това кой трябва да плаща за охраната на обекта, която по думите му „не е никак евтина“.

„Археолозите трябва да вземат решение дали находката от Караново ще остане на място или ще бъде преместена в музея в Нова Загора. Ако се стигне до преместване, то то ще обхване надгробната камера и колесницата“, поясни министър Минеков и допълни, че проучванията в могилата трябва да бъдат подновени.

В Източната могила на гробницата бе открита антична колесница и гроб с ритуална площадка. Разкопките са покрити с лека конструкция, която с времето започва да се руши и да тече при дъждове. Това заплашва от разрушаване историческите пластове, които крият култури от VII до II хилядолетие пр. Хр.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.