Край Свищов осветиха нов храм, изграден с дарени 55 хиляди лева

#
23 Aug 2021 1036

Великотърновския митрополит тържествено освети новия храм „Св. мъченик Луп от Нове“ край Свищов. Параклисът се намира в новия гробищен парк на града. Идеята за нейното изграждане е възникнала още през 2000 година, когато е започнало проучването на светеца. Реалният строеж на храма е започнал преди две години, разказа пред радио „Фокус” Велико Търново Руслан Личев, архиерейски наместник.
„Размерите му не са грандиозни, той е едва около 100 квадрата, но важното е друго – че в Свищов вече ще има едно духовно кътче, което да прослави свети Луп като покровител на града. Строителството се случи изцяло благодарение на дарения, които няма да изброявам поименно, но искам отново да им благодаря за помощта и подкрепата, която ни осигуриха“, каза още отец Руслан Личев. Той посочи също, че в изграждането на храма са вложени около 55 хиляди лева.
Актуално Свищов припомня: Преди години, при археологически разкопки на римския град Нове, намиращ се на 4 км източно от Свищов, в олтара на църква от ранното средновековие археолози откриха саркофаг с гравирано на него име Лупус. Това според учените е категорично свидетелство, че артефактът е част от мартириум, където са се съхранявали мощите на Св. Мъченик Луп – слугата на Св. Димитър Солунски. Свети Луп е бил епископ и той е бил този, който е потопил дяконският орар (препаска която носят само дяконите) на Св. Димитър и своя пръстен в мъченическата му кръв и с тях е извършил редица чудеса. Това е станало причина той да бъде преследван и убит през 275 година по времето на император Аврелиан.  

 

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.