Кметът Генчев изпадна в обяснителен режим с министър Комитова

#
22 Aug 2021 1159

Силно компрометираната водопроводна мрежа в град Свищов и недостигът на вода вследствие амортизираните захранващи водопроводи към населените места, са дългогодишен проблем и за община Свищов, който създава редица неудобства за жителите на общината и служителите на „ВиК – Йовковци“ ООД. Това заяви пред вестник "Труд" кметът Генчев, печално известен в национален мащаб като Генчо Хазарта, по повод безводието в Совата, което стана известно в петък от парламентарната трибуна, а Актуално Свищов единствено отрази питането и отговора на министър Виолета Комитова.

"Въпреки, че ВиК мрежата на територията на Общината е държавен актив, считано от 2016 г. и към настоящия момент, общинското ръководство не е безучастно в търсенето на решения и различни форми на финансиране за решаването му чрез Министерски съвет, МРРБ и ПУДООС", допълва градоначалникът.
През последните пет години, благодарение на активността на Генчев са реализирани мащабни инвестиции за реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата и захранващите водопроводи на територията на общината, каквито не са извършвани години наред преди това, обяснява се пред „Труд” Хазарта.

Поради липсата на достатъчен финансов ресурс, въз основа на съгласувано между „ВиК – Йовковци“ ООД и Община Свищов мотивирано решение, са изготвени инвестиционни проекти за реконструкция и рехабилитация на най-компрометираната част от водопроводната мрежа в града и захранващите водопроводи към четири от по- големите населени места, където има проблем с водоснабдяването. Това са селата Козловец, Морава, Драгомирово, Хаджидимитрово.

Данните сочат, че Община Свищов за 4 години е вложила общо 4,7 млн.лева за реконструкция на ВиК-инфраструктурата. За периода от 2017 г. до юли 2021 г.Общината е получила финансиране в размер на 1 674 000 лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройство за реконструкция и рехабилитация на ВиК-мрежата в крайдунавския град и селата Хаджидимитрово, Драгомирово, Морава и Козловец. Инвестирани са и 3 080 923 лева от ПУДООС за изграждане и подмяна на водопроводи в Свищов.
"Средствата са използвани целево като не е допуснато изразходване или пренасочване към други обекти", обяснява се още Генчев, но не коментира защо ще купува нов автомобил за 36 хиляди лева.

Напрежението ескалира заради водна криза в село Совата, която принуди местните жители да се вдигнат на протести, а общинската управа на Свищов обяви бедствено положение.

В свое изявление градоначалникът изброява подробно всички обекти в отделните населени места, където са подменени водопроводите и посочва похарчените за ремонта суми.

"Проблемът с водоснабдяването на с.Совата не е безизвестен на общинското ръководство още повече, че през последните 2 години той се задълбочава. Към настоящия момент община Свищов не разполага с финансов ресурс за реконструкция на довеждащия водопровод и амортизираната улична мрежа в Совата и въпреки това непрестанно се търсят решения", изтъкват от управата на Свищов.

В становището се казва още, че непосредствено след обявяването на бедствено положение в Совата с писмо изх.№04-00-280 от 11 август от кмета на Свищов до МРРБ чрез Областния управител на Велико Търново и Асоциацията по ВиК-Велико Търново е поискано съдействие от бюджета на строителното министерство да бъдат отпуснати 200 000 лева за спешна и неотложна реконструкция на вик-мрежата в населеното място.
"При оказване на допълнителна финансова подкрепа от държавата, община Свищов има готовност за реализиране на инвестиционни проекти за реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата и захранващите водопроводи към всички останали населени места с проблеми с водоснабдяването, в т.ч. и с.Совата", заключва Генчо Хазарта.

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.