Депутат: При липсата на мнозинство - законодателния процес е по-скоро опасен

#
23 Aug 2021 433

Промяна в съдебната система няма. Това заяви народният представител от ПГ „ БСП За България” Явор Божанков в онлайн подкаст на Инициативата „Правосъдие за всеки”. Според депутата, промяната в съдебната система не само липсва, но такава дори не е започвала. Като причина за това, депутатът посочи сложната обстановка в настоящото Народно събрание, съобщиха за Актуално Свищов от пресофиса на Божанков.

„ Основата на всеки парламент е управляващи и опозиция. Върху тази конструкция минава целия законодателен процес. За това в момента, по мое мнение, имаме всеки ден  изслушване на министри и никакъв законодателен процес.”, заяви Божанков.

Липсата на яснота по отношение на ролите в парламента и липсата на управляващи и опозиция поставя страната ни на прага на парламентарна криза, според народния представител от БСП За България. Божанков уточни, че в така създалата се ситуация, предвид липсата на мнозинство в парламента, законодателния процес е по-скоро опасен, отколкото полезен.

„Хипотетично, на второ четене имаме сложен законодателен текст. Гласуваме чл. 1, но не приемаме чл.2, оказва се, че втория член е във връзка с първия. Законът по-скоро би излязъл „чудовище” от залата. Липсва мнозинство, което да застане зад идеите си и да ги защити.” , пояснава Божанков.

Според него сериозна законодателна дейност трудно може да се реализира, от което печеливши са единствено доскорошните управляващи. Божанков уточни, че при нови избори, ситуацията в парламента няма да е много по-различна.

„ Скандалите между политическите сили, които трябваше да „изчегъртват” да демонтират и премахват модела „ ГЕРБ” няма да изчезнат изведнъж. Същите тези партии ще трябва да проведат същите разговори. За това поведението на БСП е точно такова, насочено към диалог. Това е единственото отговорно поведение, предвид кризите с бежанците, ковид и инфлацията, които вече се задават.”, коментира Божанков.

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.