40 години от смъртта на Дончо Какарчев, директор на Търговската гимназия

#
23 Aug 2021 1017

Актуално Свищов публикува текст, посветен на Дончо Спасов КАКАРЧЕВ, който е директор на Икономическия техникум – Свищов в периода 1957 – 1966 година. /Бел. на ред. Търговската гимназия, както е известно училището от създаването си и до днес/. Хоноруван преподавател в Стопанска академия – Свищов. Един от знайните и незнайните радетели, допринесли за развитието на образованието и науката у нас.

Материалът е, свързан с 85-годишнината на СА „Димитър Апостолов Ценов”, но и с 136-годишната история на Търговската гимназия, която ще бъде отбелязана тържествено в края на годината. Текстът е предоставен от проф. д-р по икономика Констатин Калинков от Икономически университет – Варна. Самият професор Калинков ще участва в научен форум, който ще е част от честванията през ноември и ще изнесе доклад, посветен на Дончо Какарчев.

 

 

В ПАМЕТ НА БАЩА МИ

 40 години без

ДОНЧО СПАСОВ КАКАРЧЕВ

                                                         „ Той не ме учеше как да живея.

                                           Той живя и ме остави

                                                  да го гледам как го прави“

      В далечните ми спомени, от моето детство, белязано от много игри, изплува сградата на Търговската гимназия в родния ми град Свищов.

    За мен, малкото момиче, тя беше като дворец, с големи коридори, вити стълбища и фрески по купола, също като в приказките.

     Игрите ни в големия и красив двор, с тайни / за нас децата / кътчета, фонтани и много цветя, оставиха в мен спомен за цял живот.

      В тази сграда цареше дисциплина и уважение към учителите. Тук дългогодишен учител и директор беше моят баща. Аз бях свидетел на големия респект, уважение и обич на учениците към него. Макар и малка, правеше ми впечатление как те се скупчваха около него, в двора и на улицата, обгръщаха го със своята неподправена любов и уважение!

В гимназията имаше организирани самодейни трупи, а също и духов оркестър, които на празниците изнасяха концерти в читалището и в двора на училището. Свидетел съм как учениците, в края на тържеството, понасяха на ръце и хвърляха във въздуха своя любим директор и мой баща. С толкова много обич и признателност беше изпълнен този ритуал!

      Баща ми обичаше хората и те му отвръщаха със същата обич и уважение. Спомням си, че ми е казвал, че ние трябва да сме добри към хората, независимо от тяхното отношение към нас. Беше много натоварен с любимата си работа, но намираше време и за семейството си, за жената до себе си и за трите си дъщери. Вкъщи, винаги всички заедно, на семеен съвет, сме решавали проблемите. Когато децата пораснахме, отлетяхме и трите от семейното гнездо за да продължим образованието си, и точно тогава, когато в спокойствие, заедно с майка ни трябваше да се радват на живота, той почина. Годината беше 1981-ва.

      Остави ни благия си характер, добротата и обичта към всички ни.

      Мир и покой на прекрасната му душа!

Лилия Дончева КАКАРЧЕВА-КАЛИНКОВА

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.