125-годишната Самоковлиева къща се руши!

#
16 Feb 2020 1157

Къща-паметник на културата се е напукал и има реална опасност от много по-сериозни щети върху 125-годишната постройка. Това алармираха Актуално Свищов живеещи в района на Самоковлиевата къща. Хората са подали сигнал до Общината, но за близо десет дни експертите от мръсно-бялата къща на улица „Цанко Церковски” 2 не са предприели никакви действия...
Построената през 1895 година Самоковлиева къща е една от Виенските къщи, Замъците на Свищов. Не едно и две поколения жители на града на Щастливеца я знаят като Дом на новороденото. След промените в къщата се помещава музейна експозиция, представяща бита на Свищов в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Показаните там експонати са от фонда на Исторически музей - Свищов.
Щетите върху вековната постройка до СУ „Николай Катранов” към днешна дата са върху двете стени, в ляво и дясно на северозападният ъгъл на фасадата. Там има образувани много „хубави” пукнатини, които от седмица се отварят и стават по големи, коментираха живеещите в района. Един от декоративните елементи пък е паднал в понеделник, втори елемент характерен за виенските къщи също е пострадал...
На асфалта в близост до ъгъла се забелязва слягане и от там тръгва белята, коментираха още хората. Те предполагат, че е от теч или оттичане на вода от площад „Свобода” надолу, плюс натоварения в района трафик.
Актуално Свищов припомня: В търсене на нещо по-различно е изграден интериорът на Самоковлиева къща, бившият Дом на новороденото. Това, което е изложено в нея, стои свободно и естествено, нерамкирано от типичната експозиционна схема, характерна за обичайните музеи. Посетителят има усещането, че се е върнал стотина години назад във времето и се намира в типична свищовска къща. От вестибюла се влиза наляво в салон, обзаведен с лека виенска мебел, клавесин, сервизи, списания, албуми, ръкоделия. Той е използван за почивка, посрещане на неангажиращи гости и развлечения. Следващата стая е оформена като трапезария. Мебелировката се състои от масивна маса и столове около нея (заедно с едно високо детско столче за хранене), бюфет с брилянтна изработка и помощни масички с изложени сервизи.
 Централното и най-голямо помещение на къщата е замислено като място, където стават по-официални по характер събирания, съпроводени освен всичко друго и от музикални изпълнения. Тук е изложен първият внесен в България домашен роял, подарен на годеницата на диригента на Първия светски български хор Григор Тончев. Следващата стая, с представената типична за целта мебел, пресъздава обстановката на работен кабинет, чието наличие в една такава къща е въпрос на обществен авторитет, престиж и достойнство. Последната стая показва изгледа на спалня, характерна за търговското съсловие на града. Комплектът от мебели е докаран от Виена като подарък от Стефан Стамболов – министър-председател на България, за неговия приятел от Свищов, известен адвокат и народен представител Тодор Божинов. Усещането за автентичност се прокрадва неусетно от всяка изложена вещ, а очите не могат да се насладят на великолепно изрисуваните тавани.
Всичко изложено в тази къща, строена през 1895 г., показва по особено ненатрапчив начин характерните особености на свищовския бит и култура, силно повлияни от културната столица на тогавашна Европа -Виена.
Вместо коментар: Дано местообитаващите експерти в мръсно-бялата къща се задействат! Иначе 125-годишен паметник на културата ще отиде в небитието заради некомпетентността на експертите, во главе с ресорния строителен заместник-кмет. Апропо - за последните 30 години сефте в мандата на Genjo Genjev ресорен вицеградоначалник по строителството е я икономист, я сапьор, я юрист... Резултатите са видни - разбити улици и сега рушящ се паметник на културата!

Александър ШАБОВ

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали, изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com

Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.